Sunday, April 21, 2019

"Disiplene" av Eugène Burnand


De går så fort de kan, lener seg framover, ja det er trolig sekunder før de legger på sprang.
Dette mesterverket som få kjenner befinner seg i Paris, i Musée d'Orsay, det er malt av sveitseren Eugène Burnand i 1898, og det har tittelen "Disiplene Peter og Johannes som løper til graven på oppstandelsens morgen".
Maleren holdt hardnakket fast på den realistiske stilen, selv om trendene gikk en annen vei på den tiden, og her har han skapt et bilde som dirrer av følelser. Se ansiktene!
Disiplene var jo alle fullstendig knust over det som var skjedd, og de var livredde, da de tidlig på morgenen fikk høre at graven var tom og at Maria hadde sett Jesus.
Se på Johannes nå, den yngste av dem. Han er på gråten, klemmer hendene sammen og ser ut som om han inderlig ønsker å tro det er sant, dette vanvittige han nettopp har hørt. Han var den eneste av disiplene som holdt seg i nærheten av Jesus helt til siste slutt.
Og se på Peter, den eldste. Han som slett ikke var tøff nok. Som var svak og redd og sviktet da det var som mørkest, som nektet for at han kjente Jesus. I øynene hans ser vi skam og frykt, men også håp. Han tenker nok at det er umulig å tro på det som ble sagt, men hva hvis det faktisk er sant?
Solen er i ferd med å stå opp.
Skyene løses opp.
Dagen er full av håp.
God påske!

No comments:

Post a Comment

I appreciate your comments!